2023-ieji skaičiais ir ne tik

09 Sausis,
2024
2023-ieji skaičiais ir ne tik

Apžvelgdami praėjusius metus visų pirma norime pasidžiaugti nuveiktais darbais didinant visuomenės sąmoningumą ir suvokimą apie Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vykdomus projektus  – 2023-ieji buvo nepaprasta kelionė kupina naujų žmonių, įspūdžių ir pasiekimų.

Mūsų įsipareigojimas užtikrinti skaidrią veiklą buvo kertinis mūsų sėkmės akmuo. Šiais metais surengėme net 319 ekskursijų (iš jų 163 – Informacijos centre, 156 – kontroliuojamoje IAE teritorijoje), kurios leido lankytojams sužinoti, savo akimis pamatyti ir įvertinti, kokio masto ir sudėtingumo projektai atliekami išmontuojamoje ir radioaktyviąsias atliekas tvarkančioje IAE. Šios pažintinės ekskursijos ne tik išsklaidė plačiai pasklidusius mitus apie IAE uždarymą, bet ir įkvėpė visuomenei pasitikėjimą atsakingai atliekamu branduolinių objektų eksploatavimo nutraukimu. Iš viso 2023 metais sulaukėme 4823 lankytojų, o tai – tik keliomis dešimtimis lankytojų mažiau, nei rekordiniais „Černobylio“ serialo metais.

Oficiali IAE internetinė svetainė ir socialinių tinklų kanalai tapo informacinio turinio dalijimosi bei įtraukiančių diskusijų vieta. Skaitmeninė komunikacija leido mums užmegzti ryšį su tiek su pasauline auditorija, tiek su Lietuvos visuomene, ugdyti bendruomeniškumo jausmą ir bendradarbiavimą siekiant operatyviai skleisti tikslias ir patvirtintas naujienas apie vykdomą veiklą. Oficialus Įmonės tinklalapis per 2023-iuosius metus aplankytas daugiau nei 620 000 kartų. Kita džiuginanti statistika – 26.4 proc. išaugo apsilankymų IAE Facebook puslapyje skaičius, LinkedIn platformoje sekėjų skaičius išaugo net 45 proc. Nuo balandžio mėnesio startavęs virtualus turas po unikalias IAE erdves sulaukė daugiau nei 4 000 apsilankymų.

„Žengiant į naujus metus, džiaugiamės galimybe augti toliau - plėsti maršrutus, įvairinti eksponatus lankytojų lankomose salėse. Komunikacijos kolektyvas yra pasiruošęs plėsti savo veiklą -  bendradarbiauti su šios srities ekspertais, kad mūsų turinys būtų aktualus ir pažangus,“ - metų pasiekimais ir ateities planais pasidalino IAE komunikacijos vadovė Natalija Survila-Glebova.

Komunikacijos skyrius ir įmonės ambasadoriai nenuilstamai dirbo šviečiant visuomenę – vykdytos mokykloms, universitetams ir kitoms suinteresuotoms šalims pasiūlytos nuotolinės ir „gyvos“ paskaitos apie IAE. Bendradarbiauta su vietinėmis mokyklomis, universitetais ir visuomeninėmis organizacijomis, siekiant paprastai bei įdomiai  papasakoti apie savo veiklą ir patirtį. Šiomis iniciatyvomis tikimasi įkvėpti būsimuosius mokslininkus, inžinierius ir aplinkosaugininkus, kurie atliks lemiamą vaidmenį formuojant tvarios energijos ateitį.

IAE vykdomos ekskursijos ir Informacijos centras – ne tik istorinių artefaktų saugojimo vieta; tai dinamiškas švietimo, inovacijų ir bendruomenės įsitraukimo centras. Kartu mes kuriame žinias ir ateitį, kurioje suprantama ne tik branduolinės energetikos reikšmė, tačiau ir  svarbiausias dalykas – atsakomybė už  tinkamą bei savalaikį tokio masto projekto įgyvendinimą.

Iššūkiai šiandien. Atsakomybė amžiams. 

 

Straipsnio antraštei naudojamos nuotraukos autorius - Krystian Machnik